درمان کمر

فتق دیسک کمر؛ هر آنچه که باید درباره این بیماری باید بدانید!

آنوتومی فتق دیسک کمر

فتق دیسک کمر به حالتی گفته می شود که در آن، قسمت هایی از ستون فقرات دچار آسیب گشته و از محل طبیعی خود خارج می شوند. این فشار، نخاع را هم تحت تاثیر قرار داده و شرایط بدی برای فرد ایجاد می کند.

فتق دیسک کمر، مشکلی شایع در بین اغلب افراد است، که بسیار محدود کننده و دردناک خواهد بود. در این مقاله، بیشتر با مفهوم فتق دیسک کمر، علائم و دلایل بروز آن در افراد و هم چنین، راه های درمان این بیماری در مجله نوبت دکتر آنلاین آشنا خواهیم شد.

فتق دیسک کمر چه نوع بیماری است؟

همان طور که می دانید، ستون فقرات، شامل استخوان ها و مهره هایی است که بر روی یکدیگر قرار گرفته اند. این استخوان ها، توسط دیسک از هم جدا شده اند. این دیسک ها، شبیه به ضربه گیر عمل کرده و فشار ناشی از انجام فعالیت های روزمره را جذب می کند. در صورت بروز هر گونه آسیبی، قسمت داخلی دیسک از حلقه بیرونی خارج شده و به این ترتیب، فتق دیسک اتفاق می افتد.

در صورتی که، فتق دیسک موجب فشردگی عصب یا اعصاب نخاعی شود، احتمال بروز علائمی مانند، درد و بی حسی در طول عصب آسیب دیده وجود دارد. آسیب های شدیدتر مانند کشیدگی، پیچ خوردن و اعمال فشار در ناحیه کمر، موجب آسیب به ستون فقرات شده و ممکن است، دیسک های بخش جلوی بین دو مهره را نیز آسیب بزند.

دریافت مشاوره پزشکی رایگان

نام و نام خانوادگی(Required)
دچار کدامیک از درد های زیر هستید؟(Required)

تصویر رادیولوژی فتق دیسک کمر

علائم فتق دیسک کمر

فتق دیسک، اغلب در قسمت پایینی ستون فقرات ایجاد می شود. هر چند، ممکن است در ناحیه گردن نیز اتفاق بیفتد. علائم مشاهده شده در فتق دیسک، به محل آن و میزان فشار بر عصب بستگی دارد. این علائم، شامل موارد زیر می باشد:

درد در پا یا بازو

در صورتی که فتق دیسک در ناحیه پایینی ستون فقرات باشد، منجر به درد در ناحیه باسن، ران، ساق پا و کف پا خواهد شد. در مواردی که فتق دیسک در ناحیه گردن باشد نیز، احتمال بروز درد در شانه ها و بازو ها وجود دارد. این درد، در زمان عطسه یا سرفه کردن، و انجام حرکت خاصی در پاها یا بازو ها بیشتر خواهد شد.

بی حسی و گزگز

افراد مبتلا به عارضه فتق دیسک کمر، در بخش هایی از بدن که اعصاب آن دچار آسیب دیدگی شده است، بی حسی یا گزگز شدن را تجربه خواهند کرد.

احساس ضعف

در برخی موارد، ماهیچه هایی که به وسیله اعصاب کنترل می شوند، دچار ضعف می گردند. در این شرایط، احتمال زمین خوردن افراد یا عدم توانایی در بلند کردن یا نگه داشتن اجسام وجود دارد.

کمر درد

از علائم و نشانه های اصلی بیماری فتق دیسک ، کمر درد است. این درد، با سفتی همراه بوده و معمولا با چند روز استراحت از بین خواهد رفت.

پیرمردی که فتق دیسک کمر دارد

دلایل ایجاد کننده فتق دیسک کمر

 فتق دیسک کمر به دلایل مختلفی مانند، ساییدگی تدریجی یا پارگی خود به خود، در افرادی که به دلیل شرایط شغلی، مجبور به نشستن های طولانی مدت هستند،  ایجاد می شود. در ادامه، برخی از رایج ترین دلایل ایجاد فتق دیسک کمر را بررسی خواهیم کرد.

افزایش سن

از مهم ترین عوامل بروز فتق دیسک کمر در افراد، ساییدگی و فرسوده شدن دیسک ها، در نتیجه افزایش سن است. در این شرایط، قسمت خارجی دیسک تحلیل می رود و به این ترتیب، احتمال بروز فتق دیسک کمر افزایش می یابد.

وضعیت بدنی نامناسب

قرار گرفتن بدن در وضعیت نامناسب و غیر اصولی به هنگام نشستن، راه رفتن و بلند کردن اجسام، موجب تشدید نشانه ها و اثرات فتق دیسک خواهد شد.

بلند کردن وسایل و اجسام با وزن زیاد

از عوامل مهم در ایجاد فتق دیسک ، بلند کردن اجسام در موقعیت نامناسب بدن است. به این ترتیب می توان گفت، ابتلا به دیسک کمر، در افرادی که مجبور به انجام کار های سنگین هستند، در مقایسه با افراد دیگر بیشتر است.

اضافه وزن و چاقی

اضافه وزن و چاقی، موجب وارد شدن فشار بیشتری بر ناحیه کمر خواهد شد. در نتیجه، میزان ابتلا به بیماری هایی مانند فتق دیسک کمر، در افراد چاق نسبت به افراد دیگر بیشتر است.

شخصی در حال بلند کردن اجسام سنگین دچار فتق دیسک کمر شده است

سبک زندگی

عادت های رایج در زندگی روزمره، در بسیاری از افراد، موجب افزایش خطر ابتلا به بیماری فتق دیسک کمر خواهد شد. عدم تحرک، از جمله مشکلاتی است که، موجب ایجاد فتق دیسک کمر در افراد شده که با انجام ورزش های منظم، می توان از ابتلا به آن جلوگیری کرد. علاوه بر این، استعمال دخانیات از جمله سیگار نیز، سطح اکسیژن خون را کاهش داده و موجب تخریب سریع تر دیسک خواهد شد.

تشخیص فتق دیسک کمر

راهکار های مختلفی برای تشخیص فتق دیسک کمر وجود دارد، که شامل موارد زیر می باشد:

تست تصویر برداری

تست های تصویر برداری برای تشخیص دیسک کمر عبارتند از:

  • اشعه ایکس
  • ام آر آی
  • میلوگرام
  • سی تی اسکن

آزمایشات عصبی

انجام این آزمایشات به منظور تشخیص فتق  دیسک کمر عبارتند از:

  • مطالعه هدایت عصبی
  • الکترومیوگرافی

روش های درمان فتق دیسک کمر

روش های مختلفی برای درمان فتق کمر وجود دارد، که شامل انواع درمان های دارویی و درمان جراحی است. در ادامه، تمامی این روش های درمانی را بررسی خواهیم کرد.

درمان های بدون جراحی

روش های درمانی غیر جراحی، با تجویز دارو های مختلفی از سوی پزشک صورت می گیرد که در کنار آن، انجام حرکات ورزشی فیزیوتراپی نیز کمک کننده خواهد بود.

دارو درمانی

در مواردی که درد خفیف است، می توان از دارو های مسکن بدون نسخه مانند، استامینوفن یا ایبوپروفن استفاده کرد. در افرادی که دچار انقباض عضلانی یا اسپاسم شده اند، دارو های شل کننده عضلات تجویز می شود. از آمپول کترولاک که نوعی مسکن ضد التهابی است هم، در درمان درد های شدید تر استفاده خواهد شد.

 کمربند پلاتینر

یکی دیگر از راه های کنترل و درمان فتق دیسک کمر خرید کمربند پلاتینر است شما می توانید با خرید کمربند پلاتینر بهترین راه درمان درد فتق دیسک را برای خود داشته باشید. چرا که این پلاتینر با امواج درمانی گردش خون را در دیسک کمر شما جریان می بخشد که بسیار تاثیر گذار است.

اوزون تراپی

این روش، نوعی جراحی با کمترین میزان تهاجم است. این روش در اتاق عمل انجام شده و به وسیله تجهیزات تصویر برداری، دیسک آسیب دیده تشخیص داده می شود. بعد از این مرحله، پزشک، اقدام به تزریق داروی بی حسی کرده و سپس، ترکیب اکسیژن و اوزون را به دیسک تزریق خواهد کرد.

اوزون تراپی فتق دیسک کمر

استفاده از قرص ضد التهاب

در برخی موارد، درد های ناشی از فتق دیسک، به دلیل التهابات اعصاب و بافت نرم اطراف دیسک ایجاد می شوند. استفاده از قرص های ضد التهاب غیر استروئیدی در کاهش تورم و درد، بسیار موثر است. قرص ناپروکسن، ایبوپروفن و آسپرین از جمله این دارو ها هستند.

ترکشن

این روش نوعی فیزیوتراپی است، که به آن کشش ستون فقرات نیز می گویند. در روش ترکشن، ستون فقرات صاف شده و هر گونه فشار عصبی و پیچ خوردگی از بین خواهد رفت. از این روش، در درمان مشکلات مربوط به کمر، مانند برآمدگی و فتق دیسک استفاده می شود.

کایروپراکتیک

این روش درمانی، نوعی دست کاری در ستون فقرات است، که برای درد هایی که بیش از چند ماه طول کشیده اند، مناسب است. لازم است این روش، توسط یک شخص حرفه ای انجام شود.

انجام جراحی

از روش جراحی، در تعداد کمی از بیماران مبتلا به فتق دیسک کمر استفاده می شود. در صورتی که تمامی روش های غیر جراحی گفته شده، تاثیری در کاهش درد نداشت، پزشک، انجام عمل جراحی را پیشنهاد می دهد.

در این جراحی، قسمت بیرون زده دیسک برداشته شده و به ندرت، کل دیسک حذف خواهد شد. در شرایطی که، نیاز به پیوند استخوان با مهره ها باشد، از یک سخت افزار فلزی در ستون فقرات استفاده می شود.

امتیاز شما به این پست

میانگین امتیازات ۵ از ۵
از مجموع ۲ رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *