درمان زانو

نحوه درمان خانگی درد پا | تسکین فوری درد + ساخت پماد

10 روش تسکین پا در خانه
  •  

    پس از ایستادن، پیاده روی یا دویدن طولانی مدت درد پا در زانو، ساق، مچ و یا حتی کف پا امری طبیعی است. این درد ممکن است که همراه با ورم، قرمزی و یا احساس گرما در پا نیز باشد. در صورتی که درد با استراحت بهبود نمی یابد ممکن است که درد علت جدی تری مانند ساییدگی زانو، پارگی تاندون یا رباط و یا فاشیت پلانتار را به همراه داشته باشد. بسته به نوع و شدت درد پا نوع درمان متفاوت است و باید بر اساس علائم، بهترین نوع درمان را انتخاب کرد.

    درمان درد پا در خانه

    درمان درد پا با توجه به مدت زمان شروع درد و اینکه درد از چه نوع و شدتی است متفاوت است. درد با توجه به 24 ساعت اول، پس از 24 ساعت اول، هفته اول یا هفته دوم متفاوت است. در جدول زیر می توانید درمان مناسب بر اساس دوره زمانی و نوع درد پا را در منزل مشاهده کنید.

    دوره زمانینوع درمان
    24 ساعت اول

    استراحت

    یخ درمانی

    فشرده سازی

    بالا آوردن پا

    پس از 24 ساعت اول

    گرما درمانی

    دارو درمانی

    پوشیدن کفش مناسب

    ماساژ

    بستن زانو بند

    پس از هفته اول

    تمرینات ورزشی

    بستن زانوبند UIC

    پس از هفته دومدرد باید با توجه به نوع عارضه درمان شود.

    درمان سریع درد پا در 24 ساعت اول

    پس از پیاده روی یا دویدن درد در پا امری طبیعی است و درمان درد در منزل در 24 ساعت اول پس از شروع درد استراحت و یخ درمانی، فشرده سازی و بالا آوردن زانو برای کاهش التهاب است؛

    • استراحت: اگر درد پا دارید، به پاهایتان استراحت دهید و از ورزش یا فعالیت‌های سنگین پا خودداری کنید.
    • یخ درمانی: برای تسکین درد و التهاب، بسته‌های یخ را روی ناحیه دردناک قرار دهید. هر بار حدود 15-20 دقیقه از یخ استفاده کنید. از گذاشتن مستقیم یخ بر روی ناحیه آسیب دیده اجتناب کنید.
    • فشرده سازی: فشرده کردن ناحیه با بانداژ نیز می‌تواند با کاهش التهاب به رفع سریع درد پا کمک کند.
    • بالا آوردن: بالا آوردن پا بالاتر از قلب نیز منجر به کاهش التهاب شده و نقش مهمی در کاهش درد پا می‌شود.

    توجه! در 24 ساعت اول پس از شروع درد از گرما درمانی و گرفتن حمام گرم خودداری کنید.

    در 24 ساعت اول شروع درد چی بخوریم؟

    پس از شروع ناگهانی درد، نوشیدن آب برای دفع التهاب و سموم ضروری است. سپس تمرکز باید بر روی مصرف مواد غذایی کاهنده التهاب مانند زنجبیل و زردچوبه باشد. برای شام یا ناهار نیز استفاده از ماهی سالمون یا تن به همراه مصرف اسفناج و کلم توصیه می‌شود.

    شست و شوی پا برای تسکین درد پا

    درمان درد پا پس از 24 ساعت

    پس از سپری کردن 24 ساعت اولیه که درد و التهاب تا حد بسیاری کاهش پیدا کرده است، افزایش خون و اکسیژن رسانی به ناحیه درد بسیار حیاتی است. در این مرحله گرما درمانی، مصرف دارو، پوشیدن کفش مناسب، ماساژ و بستن زانو بند توصیه می‌شود؛

    • گرمادرمانی: کمپرس گرم با افزایش خونرسانی به ناحیه آسیب دیده و شل کردن عضلات منجر به کاهش درد می‌شود. توصیه می‌شود به جهت گرما درمانی پد گرم در حدود یک ربع بر روی ناحیه آسیب دیده قرار داده شود.
    • مصرف دارو: با مشورت پزشک، استفاده از داروهای ایبوپروفن و در هنگام درد و التهاب دیکلوفناک توصیه می‌شود.
    • کفش مناسب: اطمینان حاصل کنید که کفش‌هایتان مناسب پا و فعالیت‌هایتان هستند. پوشیدن کفش مناسب فشار را از روی پا برداشته تا درد کمتری را احساس کنید.
    • بستن زانو بند: زانو بند با ثبات مفاصل و محافظت از عضلات و در نهایت کاهش فشار می‌تواند به کاهش درد پا کمک کند. استفاده از زانوبندهایی UIC مانند زانوبند زاپیامکس نیز با افزایش خون و اکسیژن رسانی ناحیه آسیب دیده به ترمیم بافت کمک می‌کنند.
    • ماساژ: ماساژ ملایم با روغن‌های ضد التهابی و پماد خانگی می‌تواند به سرعت منجر به تسکین درد پا شود.

    نحوه ساخت پماد خانگی برای ماساژ

    برای ساخت پماد خانگی باید از مواد ضد التهابی مصرف کنید تا حس آرام بخشی را در پا ایجاد کرده و درد را کاهش دهد. مواد لازم برای ساخت پماد:

    • روغن زیتون : 2 قاشق چایخوری
    • موم عسل : 1 قاشق غذاخوری
    • زردچوبه : 1 قاشق چایخوری
    • اسطوخودوس : 5 قطره
    • فلفل قرمز : نصف قاشق چایخوری
    • روغن کنجد: 1 قاشق چایخوری

    موم عسل و روغن زیتون را در یک ظرف با حرارت کم قرار دهید. پس از ذوب شدن موم، ادویه جات (زردچوبه و فلفل) را اضافه کنید و حرارت را خاموش کنید و بگذارید ظرف خنک شود. سپس اسطوخودوس و روغن کنجد را اضافه کنید و پس از آنکه ماده جامد شد روزی 15 دقیقه بر روی پا ماساژ دهید.

    پس از 24 ساعت آغاز درد چی بخوریم؟

    پس از آنکه التهاب بدن کاهش یافت؛ تمرکز بر روی مصرف مواد غذایی برای فرآیند ترمیم و کاهش درد است. استفاده از غذاهای سرشار از پروتئین مانند گوشت مرغ و بوقلمون به جهت ترمیم و برنج قهوه‌ای برای تامین انرژی توصیه می‌شود. در این دوره مصرف میوه‌های بلوبری، توت فرنگی و حتی گوجه فرنگی به خاطر خاصیت آنتی اکسیدانی و ویتامینی به فرآیند درمان و کاهش التهاب و درد کمک می‌کنند.

    ورزش برای تسکین در پا

    درمان درد پا پس از هفته اول

    پس از هفته اول هدف درمان باید بر روی بهبود قدرت عضلات برای کاهش فشار از روی مفاصل باشد. در این مرحله انجام تمرینات ورزشی تقویتی و کششی عضلات به همراه پیاده روی سبک در داخل منزل توصیه می‌شود. همچنین بستن زانو بند نیز در این دوره به خوبی می‌تواند به روند درمان کمک کند.

    • تمرینات ورزشی: تمرینات ورزشی از طریق برداشتن فشار از ناحیه آسیب و همچنین بهبود خون و اکسیژن رسانی می‌توانند نقش حیاتی در تکمیل درمان داشته باشند.
    • بستن زانو بند: زانوبندها با تکنولوژی فراصوت، فروسرخ و کلاک پالس نیز از طریق افزایش خون رسانی و فراهم کردن اکسیژن و تحریک بازسازی سلول، ترمیم بافت آسیب دیده را تسریع می‌کنند.

    ورزش کششی برای تسکین درد پا

    پس از هفته اول شروع درد پا چی بخوریم؟

    در این دوره مواد غذایی پروتئینی برای ترمیم بافته‌های آسیب دیده و تقویت سیستم ایمنی توصیه می‌شود. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین C، D، روی و امگا 3 در ماهی‌های چرب، میوه‌ها، تخم مرغ، ماست پروبیوتیک و فلفل دلمه‌ای توصیه می‌شود.

    درمان درد پا پس از هفته دوم

    در بیشتر مواقع درد پا پس از یک هفته استراحت و رعایت موارد ذکر شده بهبود می‌یابد. اما اگر درد پا همچنان در هفته دوم ادامه داشته باشد، باید به عارضه‌های جدی‌تر پا مشکوک شد. از این رو می‌توان به وجود عارضه‌های آرتروز، فاشیت پلانتار، نقرس، التهاب تاندون و سیاتیک مظنون شد. در جدول زیر می‌توانید از روی علائم درد، عارضه احتمالی را دریابید تا درمان خانگی خاص عارضه را شروع نمایید:

    علائم دردعارضه احتمالیدرمان در منزل
    درد در پاشنه و کف پافاشیت پلانتار

    کمپرس سرد

    تمرینات ورزشی

    پوشیدن کفش مناسب

    ماساژ با توپ تنیس

    درد همراه با صدا خش خشآرتروز یا بورسیت

    کمپرس گرم

    تمرینات ورزشی ملایم

    مصرف مواد غذایی ضد التهابی

    درد شدید و ناگهانینقرس

    نوشیدن آب فراوان

    پرهیز از خوردن گوشت قرمز

    مصرف داروهای ضد التهابی

    مصرف مواد غذایی ضد التهابی

    درد در ناحیه تاندون و رباط هاتاندونیت

    یخ درمانی

    گرما درمانی

    انجام تمرینات تقویتی

    مصرف پروتئین

    مصرف آنتی اکسیدان ها

    شروع درد از پایین کمرسیاتیک

    کمپرس گرم

    تمرینات کششی و تقویتی

    مصرف مواد تقویت کننده اعصاب

    درد در پاشنه و کف پا

    اگر کف پای شما پس از ایستادن طولانی درد می‌گیرد و درد پاشنه به همراه ورم وجود دارد احتمال فاشیت پلانتار وجود دارد. درمان خانگی این عارضه بیشتر تمرکز بر تمرینات کشیدگی کف پا، ساق پا و کمپرس سرد برای کاهش التهاب است. استفاده از کفش‌هایی که پشتیبانی مناسبی از قوس پا داشته باشند به همراه کفی مناسب توصیه می‌شود. ماساژ کف پا با توپ تنیس نیز می‌تواند به بهبود درد کف پا کمک بسیاری کند.

    درد همراه با صدا خش‌خش

    اگر درد به همراه سفتی مفاصل و صدای خش خش باشد این احتمال وجود دارد که دچار آرتروز یا التهاب بورس شده باشید. برای درمان خانگی آرتروز بهتر است که از کمپرس گرم و انجام تمرینات ورزشی ملایم مانند پیاده روی در خانه به مدت 15 تا 30 دقیقه استفاده نمایید. توصیه می‌شود که از زردچوبه، زنجبیل و ماهی‌های چرب برای کاهش التهاب ناشی از آرتروز برای کاهش التهاب استفاده نمایید.

    درد ناگهانی و شدید مفصل

    درد شدید در مفصل احتمال وجود نقرس را ممکن است بدهد. این درد بیشتر در انگشت شست پا ممکن است که وجود داشته باشد. آب برای دفع اسید اوریک اضافه خون و مصرف داروهای ضد التهابی مانند دیکلوفناک و ایبوپروفن نیز برای رفع التهاب توصیه می‌شود. در صورت درد شدید نیز کمپرس سرد توصیه می‌شود. بهتر است از گوشت قرمز و غذاهای دریایی پرهیز و به جای آن آلبالو، گیلاس پرتقال، توت، موز و و کرفس استفاده نمایید.

    درد در اطراف تاندون‌ها

    اگر محدودیت حرکت و درد در هنگام فعالیت‌های روزانه دارید ممکن است عامل التهاب تاندون باشد. درمان خانگی التهاب تاندون عموماً تمرینات تقویتی و کششی می‌باشد. اگر تاندون دچار درد ناگهانی شود نیز 15 دقیقه یخ را به صورت غیر مستقیم بر روی ناحیه درد قرار دهید. پس از 1 الی 2 ساعت سرمادرمانی از گرما درمانی برای افزایش خون رسانی و درمان استفاده کنید. برای بازسازی تاندون‌ها پروتئین و ویتامین C نیز مصرف کنید.

    درد در پایین کمر و لگن

    اگر درد تیز از کمر تا ساق پا احساس می‌کنید، این احتمال وجود دارد که دچار سیاتیک و یا فتق شده باشید. این درد ممکن است با حرکت و یا سرفه شدیدتر شود و معمولاً در یک طرف بدن دیده می‌شود.  برای درمان تمرینات کششی و تقویتی برای کاهش فشار بر روی عصب و کمپرس گرم برای کاهش درد و التهاب توصیه می‌شود. توصیه می‌شود مواد غذایی حاوی منیزیم (موز و اسفناج)، ویتامین B (بادام و فندق) و کلاژن (قلم و ماهی سالمون) برای تقویت دیسک و عصب مصرف کنید.

    پیشگیری از درد پا در خانه

    مراقبت روزانه از پاها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، زیرا پاها بخش مهمی از سیستم حمل و نقل بدن شما است. در ادامه، چند مورد از نکات مراقبت روزانه از پاها را بیان می‌کنیم:

    • شستشوی روزانه: هر روز پاها را با آب گرم و صابون بشویید. به خصوص برای تمیزی بخش‌های میانی انگشتان.
    • خشک کردن خوب: پس از شستشو، پاها را به دقت خشک کنید، به ویژه بین انگشتان. به جای استفاده از حوله خشک، از یک منشفه نرم و تمیز استفاده کنید.
    • مرطوب‌کننده پوست: برای جلوگیری از خشکی پوست پاها، از مرطوب‌کننده پوست استفاده کنید. مرطوب‌کننده‌هایی که حاوی آلوئه‌ورا و یا یوریا هستند برای پوست خشک مناسبند.
    • تمیز نگه‌داشتن کفش‌ها: کفش‌های خود را پاک نگه دارید و از ورود آلودگی و میکروب‌ها به داخل کفش‌ها جلوگیری کنید.
    • کنترل وزن: اگر وزن بیش از حدی دارید، کاهش وزن می‌تواند فشار روی پاها را کاهش دهد و به تسکین درد پا کمک کند.

    رعایت این موارد می تواند به سادگی از درد پا شما در خانه جلوگیری کند. همچنین می توانید برای پیشگیری از پیچ خوردگی مچ پا مقاله “راه های پیشگیری از پیچ خوردگی زانو + درمان” را مطالعه کنید.

    نحوه صحیح شستشوی پا برای تسکین درد پا

    شستشوی منظم پاها بسیار مهم است تا پوست آنها تمیز و سالم باقی بماند. در ادامه نحوه شستشوی پاها را توضیح می‌دهیم:

    1. آب گرم: آب گرم و ملایم را در حوض یا وان خود جمع کنید. دمای آب نباید بسیار گرم و یا بسیار سرد باشد.
    2. شستشو: پاهای خود را داخل حوض یا وان قرار دهید و آب گرم را به آرامی بر روی آنها ریخته و آنها را بشویید. از صابون نرم و بدون عطر و از مدل‌های خاصی که مناسب پوست پاها باشند، استفاده کنید. به دقت پوست پاها را شستشو دهید. توجه کافی به ناخن‌ها، بین انگشتان و نقاطی که به طور معمول دچار آلودگی می‌شوند (مانند پشت زانو) داشته باشید.
    3. خشک کردن: پس از شستشو، پاها را به دقت خشک کنید. از حوله نرم و تمیزی استفاده کنید و به خصوص بین انگشتان را خوب خشک کنید. پوست مرطوب ممکن است باعث ایجاد مشکلات مانند خارش و ترک‌های پوستی شود.
    4. پوشاندن: بعد از اطمینان از خشک‌شدن کامل پاها، کفش و جوراب خود را بپوشید. همچنین، مطمئن شوید که کفش‌ها و جوراب‌ها تمیز و خشک هستند تا از آلودگی و عفونت جلوگیری شود.

    سوالات متداول

    پارگی، عفونت، ضربه و یا استفاده بیش از حد پا می‌تواند منجر به درد پا در مفاصل، استخوان‌ها، رباط‌ها و کف پا شود.

    کاهش ویتامین D می‌تواند خود را با درد در عضلات نشان دهد. دیده شده است که مصرف ویتامین D می‌تواند بسیاری از دردهای عضلانی درد پا را کاهش دهد. به‌غیراز ویتامین D کاهش ویتامین‌های B1 و B12 نیز به همراه پتاسیم و یا مگنزیم نیز می‌تواند به کاهش درد عضلانی و مفاصل پا کمک کند.

    فروبردن پا در آب گرم حمام می‌تواند به‌عنوان بهترین درمان خانگی درد پا باشد. استفاده از حمام آب گرم موجب گشادشدن عروق خونی شده و با افزایش خون به ناحیه صدمه خورده، غضروف و رباط‌های آن ناحیه ترمیم می‌شوند.

    نفت به علت مواد خطرناک و شیمیایی که دارد برای درمان درد پا توصیه نمی‌شود، به‌جای آن بهتر است که از ماساژ با مواد طبیعی به همراه انجام حرکات کششی و تقویتی استفاده شود.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱ رای

    دیدگاهتان را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *